ΑΣΕΠ ΚΥΠΡΟΥ

Αναμένουμε στις 28/04/2017 την κατάθεση προς

ψήφιση στην Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής,

ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες για την


οργάνωση των εξετάσεων αλλά και τις θέσεις ανά

ειδικότητα για τον γραπτό διαγωνισμό του 2017.


Υπ. Παιδείας: Αναλυτική κατάσταση κενών

θέσεων σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση

Χθες, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ολοκληρώθηκε η κατά άρθρο συζήτηση των κανονισμών για τις «γραπτές εξετάσεις για εγγραφή και κατάταξη στους πίνακες διορισίμων». Στόχος είναι οι κανονισμοί να κατατεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28 Απριλίου, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες για την οργάνωση των εξετάσεων.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε επιμήκυνση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, από τις 10 Μαΐου που είχε μεταφερθεί κατά την προηγούμενη διαβούλευση, χθες ζητήθηκε η προθεσμία να μετατεθεί στις 31 Μαΐου.

Οι εν λόγω εξετάσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν προς το τέλος του έτους, για όσες ειδικότητες θα υπάρχει ανάγκη στελέχωσης πέραν των έξι εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου, αναγκαία θεωρήθηκε από το ΑΚΕΛ η αναλυτική κατάσταση των κενών θέσεων που υπάρχουν σε Δημοτική και Μέση εκπαίδευση.

Αναλυτική κατάσταση κενών θέσεων σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση

Το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε χθες αναλυτική κατάσταση των αναγκών σε έκτατους νηπιαγωγούς για τη σχολική χρονιά 2017-2018, οι οποίες υπολογίζονται στους περίπου 128 εκπαιδευτικούς. Επιπλέον το υπουργείο αναμένει αυξημένες τις ανάγκες στην Ειδική Εκπαίδευση, καθώς επίσης στη Δημοτική Εκπαίδευση, από τη χρονιά 2019-2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού, στο βάθος διετίας οι μόνιμες θέσεις δεν πρόκειται ξεπεράσουν τις 19.

Περιορισμένες είναι και οι θέσεις στην Τεχνική Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΤΕΚ Μιχάλη Τσιάρλιστο, ο οποίος διαπιστώνει πως, με βάση το όριο των έξι θέσεων, οι εξετάσεις διορισμού θα γίνονται σε μόλις δύο ειδικότητες, τη Μηχανολογία και την Ηλεκτρολογία. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, «στα επόμενα επτά χρόνια οι κενές θέσεις που θα προκύψουν από αφυπηρετήσεις είναι: 2017 – 9 θέσεις, 2018 – 7 θέσεις, 2019 – 35 θέσεις, 2020 – 10 θέσεις, 2021 – 11 θέσεις, 2022 – 19 θέσεις, 2023 – 25 θέσεις».

Τις ανάγκες στελέχωσης στη Μέση Εκπαίδευση ανά ειδικότητα παρουσίασε επίσης ο υπουργός Παιδείας κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Όπως ανέφερε ο κ. Καδής, περίπου 843 μόνιμοι και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί θα χρειαστούν ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των σχολικών μονάδων την ερχόμενη διετία.

Από αυτούς οι μισοί πρόκειται να προσληφθούν από τον υφιστάμενο πίνακα διοριστέων και οι υπόλοιποι από τον νέο πίνακα διορισίμων.

Οι ανάγκες ανά ειδικότητα είναι:

 • Θεολόγοι: 19,
 • Φιλόλογοι: 155,
 • Μαθηματικοί: 78,
 • Φυσικοί: 30,
 • Βιολόγοι: 13,
 • Χημικοί: 17,
 • Γεωγράφοι: 10,
 • Αγγλικών: 102,
 • Γαλλικών: 28,
 • Ισπανικών: 4 (δεν θα διεξαχθούν εξετάσεις),
 • Ρωσικών: 21,
 • Εμπορικών: 56,
 • Φυσικής Αγωγής: 24,
 • Μουσικής: 25,
 • Τέχνης: 13,
 • Οικιακής Οικονομίας: 15,
 • Πληροφορικής: 27,
 • Σχεδιασμού & Τεχνολογίας: 19,
 • Συμβουλευτικής: 24,
 • Θεάτρου: 9,
 • Ιταλικών, Γερμανικών, Τουρκικών και Φωτογραφικής Τέχνης: 0

 

Πηγή: Φιλελεύθερος

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ανακοίνωσε την ύλη των εξετάσεων για τον πρώτο γραπτό διαγωνισμό εκπαιδευτικών που θα γίνει μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.

Μέσω των γραπτών εξετάσεων οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να εξασφαλίσουν μοριοδότηση για σκοπούς καθορισμού προτεραιότητας στον πίνακα διορισίμων εκπαιδευτικών μέχρι και 50%. Εκτός από τη γραπτή εξέταση η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται επίσης, από το βαθμό πτυχίου, πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (μεταπτυχιακό, διδακτορικό, 2ος τίτλος σπουδών, εκπαιδευτική προϋπηρεσία, έτος κατάθεσης πρώτου τίτλου σπουδών, υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις)

Οι γραπτές εξετάσεις χωρίζονται σε τρία μέρη και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 1. Το πρώτο μέρος, το οποίο μοριοδοτείται με 32%, αφορά εξέταση στο γνωστικό αντικείμενο.
 2. Το δεύτερο μέρος, το οποίο μοριοδοτείται με 10%, αφορά εξέταση παιδαγωγικών δεξιοτήτων.
 3. Το τρίτο μέρος, το οποίο μοριοδοτείται με 8%, αφορά εξέταση για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας

Για ελάχιστα αντικείμενα για τα οποία δεν υπάρχει ακόμα ανάρτηση υλικού, η δημοσίευσή του θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο του 2017.

Πληροφορίες για την Εξεταστέα Ύλη μπορείτε να βρείτε στους πιο κάτω συνδέσμους: Δημοτική ΕκπαίδευσηΜέση Γενική ΕκπαίδευσηΜέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν την ειδική ιστοσελίδα για τις Εξετάσεις Διορισίμων Εκπαιδευτικών http://diorisimoi.moec.gov.cy σε τακτά χρονικά διαστήματα για περαιτέρω σημαντική ενημέρωσή τους σε θέματα των εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι η πρώτοι διορισμοί με το σύστημα των γραπτών εξετάσεων θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτεμβριο του 2018. Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2027 οι κενές θέσεις θα πληρούνται κατά 50% με διορισμό από την επετηρίδα (πίνακας διοριστέων) και κατά 50% από τον πίνακα διορίσιμων (γραπτός διαγωνισμός). Απο τον Σεπτέμβριο του 2027 όλοι οι διορισμοί θα πραγματοποιούνται μόνο από τον πίνακα διορισίμων.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι για να συμμετέχετε στις εξετάσεις θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγγραφή στους πίνακες διορισίμων. Περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή στους πίνακες διορισίμων καθώς και τη σχετική μοριοδότηση μπορείτε να δείτε από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας του Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

Οδηγίες σχετικά με την διαδικασία συμμετοχής στον ΑΣΕΠ ΚΥΠΡΟΥ

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον ΑΣΕΠ ΚΥΠΡΟΥ

Εκπαιδετικό Σύστημα ΚΥΠΡΟΥ

Η πρώτη γραπτή εξέταση θα διεξαχθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Δεκεμβρίου 2017


Για περισσότερες πληροφορίες επισκευτείτε  την ιστοσελίδα της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Κύπρου www.eey.gov.gr και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου www.moec.gov.gr